فهرست مطالب

سلامت کار ایران - سال یازدهم شماره 5 (آذر و دی 1393)

دو ماهنامه سلامت کار ایران
سال یازدهم شماره 5 (آذر و دی 1393)

  • تاریخ انتشار: 1393/09/25
  • تعداد عناوین: 10
|
  • ناصر حبوبی، مهدی جهانگیری *، ساره کشاورزی صفحات 1-9
    زمینه و هدف
    پروانه کار یک سیستم مجوز کتبی برای کنترل خطرات فعالیتهای بالقوه خطرناک است. اگر چه این سیستم به منظور تامین ایمنی و هماهنگی در بین فعالیتهای کاری مختلف برای اجتناب از تناقض به کار می رود، ولی خود مستعد خطای انسانی است. هدف از این مطالعه ارزیابی کمی احتمال خطاهای انسانی در وظایف شغلی فرایند صدور پروانه کار در یک صنعت پتروشیمی بود.
    روش بررسی
    در این مطالعه توصیفی مقطعی، ابتدا وظایف شغلی فرایند صدور پروانه کار با استفاده از روش واکاوی سلسله مراتبی (HTA) مورد واکاوی قرار گرفت. سپس عوامل موثر بر خطاهای انسانی در هر کدام از وظایف شغلی شناسایی شدند و با استفاده از آنها احتمال سبک های رفتاری مهارت بنیان (S.B)، قانون بنیان (R.B) و دانش بنیان (K.B) تعیین گردید. در نهایت با استفاده از روش رویکرد مهندسی احتمال خطاهای انسانی برآورد گردید.
    یافته ها
    بیشترین و کمترین میزان احتمال خطای انسانی در بین وظایف شغلی صدور پروانه کار به ترتیب مربوط به وظیفه شغلی آزمایش گازهای قابل اشتعال (با احتمال 38%) وآزمایش گازهای سمی و تست اکسیژن (با احتمال 4/49%) بود. در بین سبک های رفتاری نیز بیشترین و کمترین احتمال به ترتیب مربوط به سبک رفتاری مبتنی بر دانش (با احتمال 60%) و سبک رفتاری مبتنی بر مهارت (با احتمال 7/14%) بود. در مجموع میانگین احتمال خطاهای انسانی در وظایف شغلی صدور پروانه کار 0/1465 برآورد شد.
    نتیجه گیری
    روش رویکرد مهندسی می تواند به عنوان یک روش کاربردی در ارزیابی احتمال خطاهای انسانی در فرایندهای کاری موثر مورد استفاده متخصصین ایمنی و فاکتورهای انسانی قرار گیرد.
    کلیدواژگان: خطای انسانی، سبک های رفتاری، رویکرد مهندسی، صنایع پتروشیمی، پروانه کار
  • منیره خادم، سید جمال الدین شاه طاهری*، فریده گلبابایی، عباس رحیمی فروشانی صفحات 10-19
    زمینه و هدف
    کادمیوم یکی از آلاینده های مهم صنعتی بوده و می تواند بر روی کلیه و دستگاه تنفسی اثرات زیان آوری اعمال نماید. این فلز به عنوان یک عامل سرطانزا در انسان طبقه بندی شده است. پایش بیولوژیکی و اندازه گیری کادمیوم در نمونه های ادرار، خون، مو و ناخن به ارزیابی دوز داخلی این فلز و سنجش دقیق مواجهه ناشی از منابع و راه های تماس مختلف کمک می نماید. به دلیل غلظت بسیار پایین ترکیبات در نمونه های بیولوژیکی و وجود عوامل مداخله کننده در این نمونه ها، روش های مناسب و معتبر آماده سازی نمونه به منظور تغلیظ و تخلیص آنها ضروری به نظر می رسد. هدف از این مطالعه استفاده از استخراج فاز جامد توسط جاذب XAD-4 جهت تغلیظ و تخلیص نمونه های مو و ناخن کارگران شاغل در یک صنعت فلزی در شهر زنجان به منظور تعیین مقدار کادمیوم می باشد.
    روش بررسی
    در این مطالعه فرایند استخراج کادمیوم توسط ستون های پر شده با جاذب XAD-4 جهت آماده سازی، تغلیظ و تخلیص نمونه های بیولوژیکی استفاده گردید. در این راستا متغیرهای موثر بر روش مذکور بهینه سازی شده و دقت، صحت و تکرار پذیری روز به روز و در طول یک روز آن با استفاده از نمونه هایی با غلظت پایین، متوسط و بالای فلز مورد نظر تایید گردید. پس از استخراج فلز کادمیوم از نمونه های واقعی مربوط به کارگران، تعیین غلظت این فلز توسط روش ولتامتری انجام شد.
    یافته ها
    طی انجام این مطالعه، فاکتورهای موثر بر روش استخراج با استفاده از فاز جامد بهینه سازی شده و مقادیر مطلوب با کارایی بالا بدست آمد. به دنبال بهینه سازی روش استخراج، کادمیوم با راندمان بیشتر از 92 درصد از روی جاذب XAD-4 بازیافت گردید. غلظت کادمیوم در نمونه های مو و ناخن به ترتیب 98/25 و 186/82میکروگرم بر گرم بدست آمد که بالاتر از ماکزیمم مقدار توصیه شده توسط سازمان جهانی بهداشت (10میکروگرم بر گرم) می باشد.
    نتیجه گیری
    استخراج فاز جامد توسط رزین XAD-4 روشی مناسب و ساده برای آماده سازی نمونه های بیولوژیکی بوده و با توجه به غلظت پایین آنالیت و وجود عوامل مداخله کننده ی موجود در این گونه نمونه ها (بویژه مو و ناخن)، می تواند در تخلیص و تغلیظ آنها موثر واقع گردد. در این مطالعه کاربرد روش مذکور در ارزیابی های شغلی و پایش بیولوژیک مورد تایید قرار گرفت.
    کلیدواژگان: استخراج فاز جامد، پایش بیولوژیکی، کادمیوم، مو، ناخن
  • غلامعباس شیرالی، طالب عسکری پور، الهه کاظمی*، الهه ظهوریان آزاد، مصطفی مرزبان صفحات 20-29
    زمینه و هدف
    نیروگاه ها از مهمترین زیرساخت های توسعه ی اقتصادی محسوب می شوند که با پیشرفت های فنی و پیچیده شدن تکنولوژی، در معرض خطرات و حوادث متعدد قرار می گیرند. ارائه راهکاری که با وجود عدم اطمینان ها، ابهامات و با ترکیب اطلاعات، بتواند خطرات را مورد شناسایی، ارزیابی و رتبه بندی قرار دهد، در کنترل و کاهش حوادث شغلی موثر می باشد. این مطالعه با هدف شناسایی و ارزیابی خطرات و تعیین ریسک های ایمنی موثر در یک نیروگاه سیکل ترکیبی انجام شده است.
    روش بررسی
    جهت شناسایی خطرات، از مرور مستندات، مصاحبه با متخصصین، برگزاری جلسات طوفان فکری، دانش و تجربه گروهی از کارشناسان مهندسی ایمنی و بهداشت حرفه ای استفاده شد. جهت تجزیه و تحلیل ریسک، ابتدا طبقه بندی و فازی سازی شدت و فرکانس با استفاده از مطالعات پیشین و نظر کارشناسان انجام شد. در نهایت ریسک ها بر اساس درجه باورپذیری در منطق فازی، رتبه بندی گردید.
    یافته ها
    از 11مورد خطری که در مطالعه حاضر شناسایی شد، انفجار و آتش سوزی توربین گاز و ترکیدگی لوله های بخار تحت فشار با درجه باور پذیری 0/56، رتبه اول و سقوط در تانک ها، مخازن و کانال ها با میزان باور پذیری21/0در رتبه دوم قرار گرفتند.
    نتیجه گیری
    تاکنون ابزارها و تکنیک های معدودی در زمینه های ارزیابی خطرات در نیروگاه ها ارائه شده است. در این مطالعه با وجود استفاده از متغیرهای ذهنی، کیفی وکلامی، ولی برای سنجش این متغیرها از شیوه های قطعی و اعداد ریاضی استفاده گردید. لذا مطالعه حاضر حائز اهمیت بوده و می تواند رویکردی مناسب و دقیق جهت رفع کمبودهای تکنیکی در این بخش می باشد.
    کلیدواژگان: نیروگاه، ارزیابی ریسک، منطق فازی، رتبه بندی، درجه باورپذیری
  • موسی جباری، اسماعیل خداپرست*، کسری صدری، امیر کاووسی، شکوه سادات خالو صفحات 30-42
    زمینه و هدف
    در سرتاسر جهان خصوصا در کشورهای صنعتی حمل و نقل مواد خطرناک یک روند افزایشی را نشان می دهد، همراه با افزایش حمل و نقل مواد خطرناک نگرانی عمومی در ارتباط با این مسئله خصوصا در ارتباط با حمل و نقل جاده ای و ریلی به علت عبور از مکانهای پرجمعیت و محصور افزایش یافته است. در این پژوهش ما بر آن هستیم تا با بررسی 656 حادثه حمل و نقل جاده ای مواد خطرناک که بین سال های 1387 تا1391در ایران رخ داده اند، به تعیین علل وقوع حوادث و ارائه پیشنهادات لازم جهت بهبود وضع موجود، بپردازیم.
    روش بررسی
    در این مطالعه پس از تعیین علل وقوع حوادث، فراوانی حوادث، ویژگی های مکانی، نوع مواد درگیر در حوادث، توزیع ریسکهای ناشی از حوادث، فراوانی حوادث، جمعیت متاثر از حوادث حمل و نقل جاده ای مواد خطرناک، ریسک اجتماعی مربوط به این حوادث و توزیع عناصر زیست محیطی متاثر از حوادث مورد بررسی قرار گرفت.
    یافته ها
    بر طبق آنالیز صورت گرفته، علت 60/67% از حوادث، مربوط به فاکتورهای انسانی بود، مجموعه بعدی از علل حوادث، شامل وسیله نقلیه (%17/83)، در پی آن فاکتورهای محیطی (11/44%) و در نهایت بسته بندی و بارگیری مواد خطرناک (10/06%) بودند.
    نتیجه گیری
    مطالعه صورت گرفته نشان داد که فراوانی حوادث در این سالها به طور قابل توجهی افزایش یافته است و نیاز به بهبود اقدامات ایمنی در این زمینه بیش از پیش احساس می شود. کلید واژه ها: حمل و نقل مواد خطرناک، حوادث جاده ای، آنالیز درخت رویداد.
    کلیدواژگان: حمل و نقل مواد خطرناک، حوادث جاده ای، آنالیز درخت رویداد
  • مهناز صلحی*، زیبا خلیلی، سید ابوالفضل ذاکریان، محمدرضا اشراقیان صفحات 43-52
    زمینه و هدف
    خطر ابتلا به اختلالات اسکلتی _عضلانی در استفاده کنندگان از رایانه نسبت به سایر مشاغل بالاست. شیوع علایم اختلالات اسکلتی_عضلانی در کاربران رایانه 50 درصد است. هدف این مطالعه تعیین شیوع علائم اختلالات اسکلتی – عضلانی و عوامل پیش بینی کننده رعایت پوسچر صحیح کار با رایانه براساس مدل مراحل تغییر در کارمندان کاربر رایانه دانشگاه علوم پزشکی تهران است.
    روش بررسی
    در این مطالعه توصیفی – تحلیلی 176 نفر از کارکنان کاربر رایانه به روش تصادفی انتخاب شدند. ابزار گردآوری اطلاعات پرسشنامه استاندارد نوردیک جهت تعیین میزان شیوع علائم اختلالات اسکلتی-عضلانی و پرسشنامه محقق ساخته جهت بررسی عوامل پیش بینی کننده رعایت پوسچر صحیح براساس مدل مراحل تغییر بود که اعتبار آن از طریق آزمون محتوا و پایایی آن از طریق آزمون مجدد کسب شد. داده ها با استفاده از آزمون های توصیفی (تعداد، درصد، میانگین، انحراف معیار) و تحلیلی(ضریب همبستگی پیرسون) تجزیه و تحلیل شد.
    یافته ها
    3/90 درصد از افراد مورد بررسی پوسچر صحیح کار با رایانه را رعایت نمی کردند. شیوع علائم اختلالات اسکلتی-عضلانی به ترتیب در نواحی گردن 7/59 درصد، شانه 42 درصد، کمر5/41 درصد و پشت 2/39 درصد بودو وضعیت کارکنان مورد بررسی از نظر سازه های مدل مراحل تغییر (مرحله تغییر، منافع و موانع درک شده، خودکار آمدی، فرآیند تغییر) متوسط بود.
    نتیجه گیری
    شیوع علائم اختلالات اسکلتی-عضلانی در افراد مورد مطالعه به ویژه در ناحیه گردن، شانه و کمر بالاست واجرای برنامه های مداخله ای در محیط کار ضروری به نظر می رسد.
    کلیدواژگان: اختلالات اسکلتی عضلانی، کاربران رایانه، پوسچر صحیح، مدل مراحل تغییر
  • مهدی مهاجری، مهران امیری* صفحات 53-64
    زمینه و هدف
    سقوط از سطوح کار در ارتفاع غالبا به عنوان یکی از علل اصلی حوادث شغلی منجر به فوت در صنعت ساخت و ساز است. پیشگیری از این نوع حوادث نه تنها برای کارگران و کارفرمایان، بلکه برای متخصصان بخش سلامت، ایمنی و بهداشت و بیمه شرکت ها نیز موضوعی جذاب تلقی می شود. از این رو هدف این مطالعه، شناسایی و رتبه بندی عوامل این خطر به منظور فراهم آوردن زمینه پیشگیری از وقوع آن در پروژه های بزرگ ساختمانی می باشد.
    روش بررسی
    در ابتدا عوامل اصلی خطر سقوط از ارتفاع شناسایی شده و برای هر عامل درخت خطای مجزایی ترسیم گردید. سپس با استفاده از روش تحلیل سلسله مراتبی فازی (Fuzzy Analytical Hierarchy Process) و آنالیز درخت خطای فازی (Fuzzy Fault Tree Analysis) عوامل وزن دهی و در نهایت رتبه بندی شدند.
    یافته ها
    در صنعت بلند مرتبه سازی، عوامل شخصی بالاترین ضریب اهمیت را به خود اختصاص داد و با توجه به نتایج تحلیل سلسله مراتبی، عوامل بی احتیاطی و سطح هوشیاری پایین، رفتارهای نا ایمن و نظارت ضعیف بر ایمنی به عنوان مهم ترین عوامل اصلی خطر سقوط از ارتفاع شناخته شدند.
    نتیجه گیری
    با مقایسه نتایج با تحقیقات پیشین و صحت سنجی مدل به وسیله پرسش از گروه ارزیابی، مشخص شد که روش پیشنهادی قابل اعتماد و کاراست. نظر به اینکه مهم ترین ریسک در کارگاه های ساختمانی سقوط از ارتفاع می باشد، لذا مدیران ایمنی پروژه های بلند مرتبه می توانند ضمن استفاده از این روش، از عوامل مهم شناسایی شده به منظور ارزیابی ایمنی و کاستن از خطر سقوط در این دسته از پروژه ها استفاده نمایند.
    کلیدواژگان: سقوط از ارتفاع، ایمنی ساخت و ساز، پروژه های بلندمرتبه
  • طاهره غلامی، پیمان پیراسته، محسن علی آبادی*، مریم فرهادیان صفحات 65-73
    زمینه و هدف
    مواجهه با صدا دارای اثرات غیر مستقیمی مثل کاهش عملکرد و بهره وری کاری و افزایش ریسک بروز خطاهای انسانی می باشد. بانک ها به عنوان محیط ارائه خدمات مالی که مستلزم انجام فعالیت ذهنی توسط کارکنان شاغل می باشد، تحت تاثیر منابع مختلف آلودگی صدا قرار دارند که می تواند از جنبه های آسایشی بر کارکنان آن تاثیرات منفی داشته باشد. این مطالعه با هدف ارزیابی صدا در محیط های بانک و تاثیر آن بر احساس خستگی کارکنان بانک انجام شد.
    روش بررسی
    تراز معادل فشار صوت در طول روز در داخل و خارج 20 شعبه از انواع بانک های دولتی شهر همدان با استفاده از دستگاه صداسنج مدل 1358-TES اندازه گیری گردید. پرسشنامه استانداردی با ضریب پایایی 0/8 جهت تعیین میزان احساس خستگی بین 167 نفر از کارکنان توزیع و تکمیل گردید. پرسشنامه حاوی30 سوال که پوشش دهنده سه معیار شامل خواب آلودگی یا گیجی، ناتوانی در تمرکز و شکایت از ناراحتی جسمی بود. همچنین میزان حساسیت به صدا با استفاده از مقیاس استاندارد 100 امتیازی آزار صوتی NAS که در مطالعات مختلف به کار گرفته شده است در بین کارکنان تعیین گردید. داده های مطالعه با استفاده از نرم افزار SPSS مورد تحلیل قرار گرفت.
    یافته ها
    نتایج نشان داد در بین کارکنان نمره شاخص خواب آلودگی یا گیجی برابر 6/8±17/48، شاخص ناتوانی در تمرکز 4/3±19/02، شاخص ناراحتی جسمی 7/47±15/19 و در نهایت شاخص کل احساس خستگی 15±61/51 می باشد. علاو براین تراز معادل صدا در داخل بانک (dB(A 3/7±62 و در خارج بانک (dB(A 1/8±64/7 بود. آزمون آماری نشان داد که میزان احساس خستگی در کارکنان در سطوح مختلف مواجهه با صدا اختلاف معنی داری دارد(0/001= Pvalue). همچنین نتایج بر مبنای ضریب همبستگی پیرسون نشان داد که بین میزان حساسیت به صدا با احساس خستگی ارتباط معنی داری وجود دارد(P value =0.0 01، r =0.406).
    نتیجه گیری
    در این مطالعه آلودگی صدا در بانک ها یکی از عوامل ایجاد احساس خستگی در کارکنان بانک تشخیص داده شد و معیار اختلال در تمرکز بیشترین نمره خستگی را به خود اختصاص داد که نشان دهنده تاثیر منفی بر عملکرد کارکنان است. در این راستا بهینه سازی شرایط آکوستیکی در بانک ها و اقدامات مدیریتی از جمله افزایش آگاهی و اطلاع رسانی اثرات آلودگی صدا به کارکنان، مشتریان و جامعه بسیار ضروری به نظر می رسد.
    کلیدواژگان: آلودگی صدا، بانک، احساس خستگی
  • لیلا صدیق، علی پاشا میثمی*، علی منتظری صفحات 74-85
    زمینه و هدف
    رضایت شغلی پزشکان نه تنها نقش مهمی در رضایت فردی پزشکان دارد بلکه در کیفیت خدمات ارائه شده توسط آنان نیز موثر می باشد. رضایت شغلی در حرفه پزشکی یک مقوله چند بعدی بوده و از آنجا که پزشکان عمومی بیش از 40% شاغلین حرفه ای بخش سلامت در کشور را تشکیل می دهند، در این مطالعه به رضایت شغلی ایشان براساس خصوصیات مختلف شغلی و دموگرافیک پرداخته شده است.
    روش بررسی
    مطالعه به روش مقطعی طبقه بندی شده با 661 نمونه صورت گرفت. پرسشنامه شامل 12 پرسش دموگرافیک و74 پرسش مربوط به رضایت شغلی در 14 حوزه بود. پرسشنامه خود ایفا در سه سمینار پزشکان عمومی در سال 91 توزیع گردید. پایائی و روائی پرسشنامه در یک مطالعه پایلوت پیش از جمع آوری داده ها ارزیابی شد (آلفای کرونباخ=0.94)
    یافته ها
    از پزشکان مورد مطالعه 47.5% خانم بوده و51% در بخش خصوصی کار می کردند. میزان رضایت در حد بالا از شغل در 47.8 % از پزشکان گزارش شد. پزشکان 35 ساله وبالاتر، با تعداد بیمار کمتر از 30 نفر در هر روز و ساعات کاری کمتر از 44 ساعت در هفته رضایت شغلی بالاتری داشتند. (سطح معناداری <0.001)
    نتیجه گیری
    پزشکان عمومی مسن تر، دارای تجربه کاری بیشتر و کسانی که در بخش خصوصی کار می کنند دارای رضایت شغلی بیشتری هستند. به علاوه رضایت شغلی با افزایش تعداد ساعات کاری در هفته و افزایش تعداد بیماران در روز کاهش می یابد.
    کلیدواژگان: پزشکان عمومی، رضایت شغلی، رضایت حرفه ای
  • سعید رئیسی، مریم کاشانیان، میر سعید عطارچی، مجید گل آبادی، نسیم ذوالفقارخانی، هادی رضایی، سارا رضایی، بهارک بهادری، محمد نامور* صفحات 86-92
    زمینه و هدف
    ن پایین (LBW) ، . مطالعه جمعیت زنان باردار شاغل، عوارض مختلفی ناشی از نوع شغل از جمله کم وزنی نوزاد را نشان میدهد. در این مطالعه بر ان شدیم ارتباط ن پایین با نیازمندی های شغلی و کنترل شغلی را بررسی کنیم.
    روش بررسی
    این مطالعه به صورت مقطعی در یکی از مراکز تخصصی بیماری های زنان و زایمان در شهر تهران انجام شد و 197 مادر باردار شاغل وارد مطالعه شدند. پرسشنامه ها به روش مصاحبه مستقیم توسط یک کارشناس مامایی بیمارستان تکمیل شد. میزان تقاضای روانی اجتماعی و کنترل شغلی توسط سوالات بر گرفته از پرسشنامه محتوای شغلی JCQ (به ترتیب با نه و پنج سوال) مورد ارزیابی قرار گرفت.
    یافته ها
    میانگین نمره کنترل شغلی و تقاضای شغلی در ن پایین به ترتیب41/6و38/74 می باشد. نتایج آنالیز رگرسیون که پس از تعدیل عوامل مخدوش کننده به دست امده نشان می دهد که ن پایین در مادران با تقاضای شغلی بالاتر نسبت به تقاضای شغلی پایین و در مادران با کنترل شغلی پایین نسبت به کنترل شغلی بالاتر به ترتیب با OR=2/97 و OR=2/85، بیشتر است.
    نتیجه گیری
    در مطالعه ی انجام شده هرچه تقاضای شغلی بالاتر و کنترل شغلی پایین تر باشد،احتمال تولد نوزاد با وزن پایین بیشتر خواهد بود.
    کلیدواژگان: وزن پایین هنگام تولد، نیازمندی های شغلی، کنترل شغلی
  • کورش سایه میری، احسان محمدی، ایمان محمدی*، فاطمه سایه میری صفحات 93-109
    زمینه و هدف
    آسیب های ناشی از وسایل تیز و برنده یک خطر شغلی مهم برای کارکنان بهداشتی درمانی هستند. این مطالعه با هدف تعیین وسیله، موقعیت، زمان منجر به آسیب و اقدامات انجام شده پس از آسیب در کارکنان بهداشتی درمانی ایران انجام شد.
    روش بررسی
    در این مطالعه ی مرور سیستماتیک و متاآنالیز، از موتورهای جستجوی Magiran، Sid، Medlib، Iran Medex، Google Scholar، ISI web of knowledge، Scopus، Pubmed.com استفاده شد. کلیدواژه های آسیب ناشی از سرسوزن، وسایل تیز و برنده و نیدل استیک در بازه زمانی سال های 2000 تا 2013 مورد بررسی قرار گرفت. در نهایت 29 مقاله مناسب به مرحله متاآنالیز وارد شدند.
    یافته ها
    در بین وسایل آسیب رسان برای کارکنان بهداشتی درمانی به ترتیب سرسوزن 58%(فاصله اطمینان 95%: 65-51%) و آنژیوکت 21%(فاصله اطمینان 95%: 25-18%) بیشترین وسایل بودند. در بین اقدامات منجر به آسیب در پوش گذاری مجدد 26%(فاصله اطمینان 95%: 32-21%) و تزریقات 24%(فاصله اطمینان 95%: 31-17%) آسیب بیشتری برای کارکنان به دنبال داشتند. ضد عفونی کردن محل آسیب 55%(فاصله اطمینان 95%: 64-45%) و شستشوی محل با آب 43%(فاصله اطمینان 95%: 66-21%) در کارکنان، بیشترین اقدامات انجام شده پس از آسیب بودند. بیشترین زمان منجر به آسیب شیفت صبح 49%(فاصله اطمینان 95%: 55-43%) بود.
    نتیجه گیری
    تنها یک وسیله یا موقعیت منجر به آسیب نمی شود، بلکه هریک به نوبه خود باعث آسیب می شوند. برخی از این عوامل یا موقعیت ها درصد بیشتری را به خود اختصاص داده اند که در اولویت، به منظور اصلاح سریع تر قرار می گیرند.
    کلیدواژگان: آسیب های ناشی از وسایل نوک تیز، نیدل استیک، متاآنالیز
|
  • N. Hobobi, M. Jahangiri *, S. Keshavarzi Pages 1-9
    Background And Aims
    Permit to work (P.T.W) is a formal written system to control certain types of work which are identified as potentially hazardous. Although P.T.W is a means of safety system and coordinating different work activities to avoid conflicts, it may be susceptible for human error. The purpose of this study was quantitative human error assessment using engineering approach in P.T.W in a petrochemical plant.
    Method
    In this cross-sectional study, P.T.W procedure was analyzed using Hierarchal Task Analysis (HTA). Then, performance shaping factors were identified and were used to estimate the probability including skill based (S.K), rule based (R.B) and knowledge based (K.B) behaviour modes. Finally, human error probability in all P.T.W tasks was estimated using engineering approach.
    Result
    Maximum and minimum probability of human error were for flammable gas testing (0.38) and toxic gas and oxygen testing (0.0449) respectively. Among behavioral modes, maximum and minimum probability were for K.B (0.60) and S.B (0.0714) respectively. The total human error probability for all job tasks of P.T.W, was estimated 0.1465.
    Conclusion
    Engineering approach technique, as a practical method, could be applied by safety and human factor specialists for quantification of human error probability in work processes.
    Keywords: Human Error, Behavioural modes, Engineering approach, Petrochemical, Permit to Work System
  • M. Khadem*, S. J. Shahtaheri, F. Golbabaei, A. Rahimi Foroushani Pages 10-19
    Background And Aims
    Cadmium is a common industrial and environmental contaminant causing adverse health effects on respiratory system and kidney. This has been classified as a human carcinogen. Biological monitoring of cadmium and its measurement in urine, hair, and nail samples can be considered as an evaluation of the internal dose. Because of trace concentration of analytes in biological samples and matrix interferences, the preparation of such complicated samples is necessary prior to analysis. This study deals with the optimization of parameters affecting solid phase extraction (SPE) procedure for the trace analysis of cadmium in workers’ hair and nail in city of Zanjan.
    Methods
    Solid phase extraction using XAD-4 resin was optimized with regard to effective factors. The optimized procedure was validated based on the “within-day” and “day-to-day” reproducibility experiments and suitable accuracy and precision were achieved. The optimized method was used for pre-treatment of hair and nail samples.
    Results
    Using the optimized method, the recoveries of the cadmium ion were more than 92%. A good reproducibility and repeatability was obtained for optimized method under the existing conditions. The concentrations of cadmium in hair and nail samples were 98.25 and 186.82 μg/g, respectively. Based on the results, the cadmium content of samples was more than recommended maximum level (10 μg/g).
    Conclusion
    Solid phase extraction procedure using XAD-4 resin can be considered as a successful method to simplify the sample preparation for trace residue analysis. The findings indicated that, the developed method can be applicable for biological monitoring and for determination of analytes in different matrices like hair and nail to evaluate the occupational exposures.
    Keywords: Solid phase extraction, Biological Monitoring, Cadmium, Hair, Nail
  • Gh.A. Shirali, T. Askaripoor, E. Kazemi*, E. Zohoorian Azad, M. Marzban Pages 20-29
    Background And Aims
    Power plants are the most important infrastructure for economic development with technological advances and sophisticated technology, are subject to risks and accidents. Despite of uncertainty and ambiguity, offer the Solution that can by combine information to identify hazards, assess and risk rank ing may effective to control and reduction of occupational accidents. This survey targeted to identify and assess hazards, determine and rank the effective safety risks in a combined cycle power plant.
    Methods
    To identify hazard, was used documentation review, interviews with experts, brainstorming sessions, knowledge and experience group of experts in occupational health and safety engineering. For risk analysis, used fuzzy classification for severity and frequency by previous studies and expert opinion. Finally the risks were ranked based on using degree of Belief approach in fuzzy logic.
    Results
    in the present study, among the 11 cases of identified hazards, explosion and fire gas turbines and bust steam pipes under pressure, with the degree of belief 0/56, ranked in the first place and fell in tanks reservoirs and canals with degree of belief 0/21 had second place.
    Conclusion
    So far, few risk assessment tools and techniques have been proposed in power plan t. In this study, despite of use subjective and qualitative variables, but for measuring these variables were used the absolute numbers and mathematical methods. Therefore this study is important and can be suitable and accurate approach to address the technical deficiencies in this section.
    Keywords: Power plant, Risk assessment, Fuzzy logic, Ranking, Degree of belief
  • M. Jabbari, E. Khodaparast*, K. Sadri, A. Kavousi, Sh Khalou Pages 30-42
    Background And Aims
    All over the world, and particularly in industrialized countries, the transport of hazardous materials has till years a continuously increasing trend. Public concern is focused mainly on road and rail transport, since the routes used for road and rail transportation of hazardous substances necessarily come closer and sometimes also cross densely populated areas. In this study 322 accidents that occurred during the road transport of hazardous materials (hazmat) in Iran from 2008 to 2012 was carried out.
    Methods
    In this study, causes of accidents, accident frequency, characteristics of location, type of material involved in the accidents, the distribution of risks of accidents, accidents frequency, population affected by road traffic accidents, social risks of hazardous materials accidents and environmental factors affecting the distribution of the accidents were examined.
    Results
    The results showed, causes of accident were human factors (60.67%), followed by vehicle transport (17.83%), environmental factors (11.44%) and packaging and loading (10.06).
    Conclusion
    Study showed that the frequency of accidents has increased significantly in recent years and the need for improve safety measures revealed. Keywords: Hazmat transportation, Road accidents, Event tree analysis.
    Keywords: Hazmat transportation, Road accidents, Event tree analysis
  • M. Solhi *_Z. Khalili_S. A Zakerian_M. R Eshraghian Pages 43-52
    Background And Aims
    The risk of musculoskeletal disorders is high among computer users compared to other occupations. Prevalence of symptoms of musculoskeletal in computer users is 50 percent. This study aimed to determine the prevalence of symptoms of musculoskeletal disorders and predictors of proper posture based on stages of change model among computer users in Tehran University of Medical Sciences.
    Methods
    This descriptive cross - sectional study conducted on 176 computer users. The subjects were selected by simple random sampling method. Data collection was accomplished through Nordic standardized questionnaire to determine the prevalence of musculoskeletal disorders symptoms and a researcher made questionnaire to examine the predictors of compliance with proper posture based on stages of change that its validity and reliability were confirmed by use of content validity test and test –retest. Data analysis was done using the descriptive (such as number, percent, mean and standard deviation) and analytic (Correlation co-efficient test) statistics.
    Results
    159 subjects (90.3 percent) didn’t observe proper posture in use of computer. The most common symptom of musculoskeletal disorders were in the neck; 59.7 %, shoulders; 42 %, waist; 41.5% and the back; 39.2% respectively. Mean score of the model constructs (stage of change, perceived benefits and barriers, self-efficacy, and process of change) were moderate.
    Conclusion
    Prevalence of symptoms of musculoskeletal disorders particularly in the neck, shoulders and waist was high in the samples, and Implementation of intervention programs in the workplace seem necessary.
    Keywords: Musculoskeletal disorders, computer users, correct posture, stages of change
  • M. Mohajeri, M. Amiri* Pages 53-64
    Background And Aims
    Falling from work surfaces at height is often known as one of the main causes of fatal occupational accidents in the construction industry. Preventing from this type of accidents is a favorable subject not only for workers and employers, but also for HSE and insurance professionals of companies. Hence, the aim of this study is to identify and rank the causes of this hazard in order to prevent from its occurrence in large construction projects.
    Methods
    In the beginning, main causes of falling from height hazard were identified and a fault tree was drawn for each of them. Then, these causes were weighted using Fuzzy Analytical Hierarchy Process and Fuzzy Fault Tree Analysis and finally were ranked.
    Results
    In the high-rise construction industry, the highest importance coefficient was devoted to personal factors. According to the results of the hierarchical analysis, recklessness, low level of consciousness, unsafe practices and poor safety supervision were known as the most important causes of falling from height hazard.
    Conclusion
    Comparing the results with the past research and validating the model by asking from the assessment group, demonstrated that the proposed method is reliable and useful. Since falling from height is the most important risk in construction sites, safety managers of high-rise projects can employ this method and also use the factors identified in this study for safety assessment and mitigating falling from height hazard in this group of projects.
    Keywords: Falling from Height, Construction Safety, High, Rise Projects
  • T. Gholami, P. Piran Veyseh, M. Aliabadi*, M. Farhadian Pages 65-73
    Background And Aims
    Noise pollution in bank، as environment for presentation of financial services، is very important from the viewpoint of comfort aspects. This study aims to assess noise pollution and its effects on subjective fatigue of staffs in the governmental banks.
    Methods
    In this cross sectional study، noise equivalent levels were measured in 20 governmental banks located in Hamadan city using sound level meter TES-1358 during work shift. To determine subjective feeling of fatigue، a standard fatigue questionnaire (with reliability coefficient equal to 0. 8) was completed among 167 staffs. The questionnaire has 30 questions which was covered three criteria; drowsiness، difficulty of concentration and physical impairment. Staffs sensitivity to noise was also measured using standard scales for noise annoyance. The data was analyzed using statistical tests included Pearson Correlation and Analysis of Variance
    Results
    Noise levels in indoor and outdoor of the studied banks were 62±3. 7 dB (A) and 64. 7±1. 8 dB (A)، respectively. Subjective fatigue of staffs in the different classes of noise exposure was significantly difference (Pvalue =0. 0 01). The correlation between staffs sensitivity to noise and subjective fatigue was also significant (P value =0. 0 01، r =0. 406).
    Conclusions
    The result confirmed subjective fatigue of staffs increased in the different classes of noise exposure. Hence، optimization of the acoustic conditions and increasing staffs and customaries awareness about noise health effects are considered to be very necessary.
    Keywords: Noise Pollution, Bank, Subjective Fatigue
  • L. Seddigh, A.P. Meysamie*, A. Montazeri Pages 74-85
    Background And Aims
    Physician job satisfaction has an important role not only in personal contentment of doctors but also in quality of health care delivery. Medical career satisfaction is a multi-dimensional issue and since general physicians constitute more than 40% of health professionals in our country, in this study job satisfaction according to different job and demographic characteristics of general physicians has been assessed.
    Methods
    In this stratified-cross sectional study, 661 general physicians assessed according to a self administered questionnaire with 12 demographic and 74 job satisfaction questions consisted of 14 domains. Data collected in three seminars held by medical council of Islamic republic of Iran in 1391, in Tehran.
    Result
    47.5% of general physicians were female and 51% were working in private sector. 47.8% of physicians were satisfied with their jobs. Doctors who were 35 years old or more, had number of patients less than 30 per day and working hours less than 44 per week showed higher job satisfaction (p value< 0.001).
    Conclusion
    Older physicians, more experienced doctors and those who are working in private sectors have higher job satisfaction. Job satisfaction declines with increasing in number of working hours and patients.
    Keywords: General physician, Job satisfaction, Career contentment
  • S. Raeisi, M. Kashanian Attarchi, M. Golabadi, N. Zolfagharkhani, H. Rezaei, S. Rezaei, B. Bahadori, M. Namvar Pages 86-92
    Background And Aims
    Low Birth Weight is an important health scale of each country, because it is one of the major factors predicting normal growth and development and even survival of new-born and infants. Previous studies of employed women show various complications such as low birth weight due to job type. In this study, we decided to evaluate the association of Low Birth Weight with job control and job demands among mothers.
    Methods
    This cross-sectional was study conducted in one of the major centers of gynecologic disorders in Tehran and 197 employed mothers were enrolled. Questionnaires were completed by direct interview by a Bachelor of obstetrics. Psychosocial demands and job control were evaluated by questions from the Job Content Questionnaire JCQ (respectively by nine and five questions).
    Results
    The mean scores of job control and job demands of mothers with low birth weight were, respectively 41/6 and 38/74. Regression analysis after adjusting for confounding factors showed that Low birth weight is more common in mothers with higher job demand Compared to lower job demand and in mothers with low job control Compared to higher job control (respectively, OR=2/97 and OR=2/85).
    Conclusions
    The results of this study indicate that the risk of low birth weight is associated with higher job demands and lower job control.
    Keywords: Low Birth Weight, job control, job demands
  • K. Sayehmiri, E. Mohammadi, I. Mohammadi*, F. Sayehmiri Pages 93-109
    Background And Aims
    Sharp injuries are a significant occupational hazard for healthcare workers. This study was designed to determine Device Leads to damage, position, time and actions of healthcare staff after injury in Iran, Using systematic review and meta-analysis.
    Methods
    This was a systematic review and meta-analysis that performed by using search engines Magiran, Sid, Medlib, Iran Medex, Google Scholar, ISI web of knowledge, Scopus, Pubmed.com.
    Results
    Among the harmful devices for healthcare workers needles respectively 58% (95% CI: 65-51%) and IV in 21% (95% CI: 25-18%) were the most common devices. The work led to the damage, recapping of 26% (95% CI: 32% -21%) and injection of 24% (95% CI: 31% -17%) were more affected to the employees. Most were the measures taken after injury, disinfected injury 55% (95% CI: 64-45%) and washed with water at 43% (95% CI: 66-21%) in the employee. Most of the damage was caused during the morning shift 49% (95% CI: 55-43%).
    Conclusion
    Only one device or location will not conducive to injury, but each in turn causes the injury. In some situations, greater percentages these factor into have the priority being to improve faster.
    Keywords: injuries caused by sharp instruments, needle stick, meta, analysis